Calcium Sulphate (Gypsum) – 500g
89,00 kr
4 på lager
Kalsiumsulfat (Gypsum) – 500g
kalsiumsulfat CaSO4
Nyttig for å tilføre kalsium hvis vannet har lavt sulfatinnhold. Kan brukes til å tilføre en “sprøhet” til humlebitre smaker og øke vannets permanente hardhet. Kalsiumsulfat er ofte brukt ved brygging av britiske ølstiler når vannet er mykt.
Kalsium (Ca)
Kalsium er hovedionet som bestemmer den “permanente hardheten” i vannet. Kalsium spiller en viktig rolle i bryggeprosessen, inkludert å senke pH under mesking, hjelpe til med utfelling av proteiner under kokingen, forbedre ølets stabilitet og fungere som et viktig næringsstoff for gjæren. Ønskelige nivåer er rundt 100 mg/l, og tilsetninger bør vurderes hvis vannprofilen har kalsiumnivåer under 50 mg/l. Det anbefalte området er 50–150 mg/l.
Sulfat (SO4)
Sulfat spiller en stor rolle i å fremheve humlebitre smaker og gir et tørt, skarpt og humlepreget inntrykk til godt humlede øl. Sulfat bidrar også til å senke pH i mesken, men denne effekten er mindre enn karbonaters, da sulfat er svakt alkalisk. Høye nivåer av sulfat kan gi en snerpende profil som er uønsket. Normale nivåer er 10–50 mg/l for pilsnere og lyse øl, 30–70 mg/l for de fleste ales, og 100–130 mg/l for Vienna- og Dortmunder-stiler. Pale ales fra Burton on Trent bruker konsentrasjoner så høye som 500 mg/l for å forbedre bitterheten.